Abril
- 8 d’abril: “Hana Matsuri” (Festival de les flors)
Festivitat budista. Es commemora el naixement de Siddharta Gautama.
Als temples s’erigeixen altars amb estàtues de Buda nadó, i es decoren amb flors. Les famílies visiten el temple i aboquen el mateix tipus de te sobre el cap de l’estàtua, simbolitzant així la pluja que va caure al jardí Lumbini el dia del naixement del profeta.
Aquesta festivitat varia bastant de regió a regió, ja que coincideix amb altres celebracions ancestrals com pregàries per la collita, expulsar els dimonis, etc.
- 29 d’abril: “Shōwa no hi” (Dia de Showa)
Dia festiu nacional amb significat profund.
A Japó, l’aniversari de l’emperador vigent és sempre festiu. Showa però, no és l’actual emperador. Ho fou en un periode on Japó va entrar en molts conflictes bèl·lics, entre els quals la guerra perduda contra els americans, la qual va destrossar el país. Després d’aquesta, Japó es va recuperar miraculosament en un temps rècord gràcies a la voluntarietat i força del seu poble. És el què s’anomena ‘miracle japonès’ = una generació sacrificada / dedicada a arreglar el país.
L’objectiu d’aquesta diada és recordar les penúries i alegries viscudes en aquella època i transmitir-ho a les noves generacions per a crear un futur pròsper i nou.
Imatges de Showa, en els seus anys mozos i en els no tan mozos.
Maig
- 3 de maig: “Kenpō kinenbi” (Dia de la constitució)
Que rima amb prostitució.
Aquesta (la constitució, no la prostitució) fou promulgada al 1946 sota l’administració americana del general MacArthur i subsituí la constitució Meiji del 1889.
De tot el text, la part més famosa és l’article 9, que prohibeix a Japó ‘participar en activitats bèl·liques’ però li deixa tenir un exèrcit de defensa ja que ‘tots els països tenen dret d’autodefensa’.
El 'National Diet Building', l'edifici governamental a Tokyo.
- 4 de maig: ‘Midori no hi” (Dia verd)
Dia dedicat a la natura. Abans es celebrava el 29 d’abril, junt amb l’aniversari de l’antic emperador Showa, degut a l’amor que aquest sentia per la natura i el medi ambient. Ara, l’apreciació i gratitud del poble nipó en vers les benediccions de la natura ha aconseguit un dia festiu propi.
Aquest dia, els escolars van al camp i planten arbres. Altres campanyes de conscienciació també tenen lloc.
A esquerra i dreta, flors de cirerer i de pruner en plena floració (primavera).
Cal donar més raons veient aquestes fotos?
- 5 de maig: “Kodomo no hi” (Dia dels nens)
Aquest és el festival dels nois. És la contrapartida al Hina Matsuri de les noies.
Les famílies preguen per la salut i l’èxit dels seus fills varons penjant a l’exterior de la casa una bandera espanyola amb el lloro mentre sona el Cara el Sol fa mirar guenyo. Cola? No? i Pepsi?
Deixar-te perdre pels barris és molt guapo aquest dies. Les cases (o jardins) estan decorades amb banderes-cometes-globus de carpes.
Per què carpes?
Per a desijtar la cabezonaria o persistència del seu fill. La carpa remunta els rius a contra-corrent, inclús pot pujar petits salts d’aigua. Un altre motiu és perquè el peix representa longevitat.
Generalment, es pengen dues carpes grans (pare i mare) i tantes com fills varons hi hagi a la casa. Dintre la casa, s’exposen figures de samurai, que simbolitzen la força, el poder i l’èxit a la vida.
* Aquest seguit de dies festius es coneix com a ‘Golden week’ (setmana daurada) i mig país està de vacances… els bancs també. A tenir en compte si no et vols quedar tancat a casa sense poder fer res!
Tot està petat de gent, els preus són més cars i costa trobar lloc. Vaja, que si esteu pensant en venir al Japó, intenteu evitar aquests dies.
Juny
Juny és un mes sense festivitats a nivell nacional.
*Nota d’autor: Les festivitats marcades en negreta són festius nacionals.*
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada