2008-08-31

Tempura

TEMPURA

天ぷら







Avui parlarem de com fer aquest deliciós i alhora senzill plat tant comú a la cuina japonesa. La tempura és però d’origen portuguès. Al s. XVI, els missioners portuguesos, a banda de la religió, també van importar altres coses, com alguns plats i el tabac. A dia d’avui, hi ha algunes paraules japoneses que provenen del portugués, com ara tabako o pan.

Prou de xerrameca i anem al què ens toca…



Ingredients (per a 4 persones)


ARREBOSSAT

150 gr. de farina de tempura

150 ml. d’aigua freda

* En cas que no trobeu farina de tempura, no cal que us suïcideu, tranquils. Podeu fer l’arrebossat utilizant farina normal (mateixa proporció d’aigua) i afegir-hi un ou. Inclús podeu barrejar a parts iguals farina normal i maizena (farina de pastisser). Imaginació al poder!


VERDURES

2 pebrots verds petits

1 albergínia

1 patata

* S’hi poden posar tot tipus de verdures. Apart d’aquestes, a Japó es sol fer també tempura amb pastanaga, ceba, carbassa i fulles de verdures.

** Apart de verdures, la tempura també queda molt bona amb peix blanc, pop, gambes o similars.


Passos a seguir

1- Pelem i rentem les verdures. Fem lo mateix amb les gambes.

És important que després les assequem. Si les deixem humides, al fregir-les no quedaran cruixents i el resultat serà una merda tipus els crustibars o qualsevol cosa d’aquestes congelades que se solen menjar als pisos d’estudiants.

* Gruix: nosaltres les tallem que facin mig dit aproximadament.


2- Barregem farina de tempura i aigua (a parts iguals) en un bol.

* La mescla ha de quedar amb una consistència bastant líquida.


3- Passem les verdures i les gambes per la pasta de tempura.

* Ha de quedar ben impregnat.


4- En una paella, escalfem oli fins a 170°.

* Per saber quan està a punt, hi tirem una goteta de la pasta. Si es fregeix és que (obviament) està a punt. No tingueu pressa. Posar-ho massa d’hora faria que quedés més estovat, i la gràcia de la tempura és que quedi ben cruixent.


5A- Ara ja podem posar les verdures a fregir.

* L’oli ha de cobrir les verdures/peix fins a la meitat.

5B- Quan haguem fregit tota la verdura, ja podem començar a fregir el peix/marisc.

* Es solen posar primer les verdures i després el peix. D’altra manera, les verdures agafarien gust a peix.

** No poseu massa teca de cop o l’oli es refredarà. És millor posar-ho paulatinament i que l’oli no perdi temperatura.


6- Quan estigui ben torradet, ja ho podem treure del foc. És aconsellable posar-ho en un plat amb un tovalló perquè absorbeixi l’oli.


7- En un platet posarem salsa Tentsuyu (mescla de salsa de soja, mirin i caldo dashi o de peix) per a sucar la tempura. En el seu defecte, sal i pebre però quedarà una mica més eixut.

* Nosaltres, ho solem cuinar junt amb fideus soba i al barrejar-ho, ja no cal posar-hi salsa.


8- I ja està!

Itadakimas (bon profit)


Últim consell

Quan més bo està és recent fet. Com tot fregit, es refreda ràpidament, i amb la temperatura també es perd el sabor. Així que si teniu gent a menjar i els voleu servir una tempura de primera, no us la podreu menjar amb ells. A mida que vagi sortint del foc, aneu-la portant a taula.


I per acabar, un vídeo de l’últim cop que vam cuinar tempura a casa