2010-02-05

Anpanman

ANPANMAN

アンパンマン

Anpanman és una sèrie de dibuixos animats per a canalla d’entre zero i quatre anys. Al fer-ne cinc i convertir-se en tots uns homenets, et diuen que Anpanman és per a aka-chans (nadons). A partir d’aquella edat, els nens es passen a Pokemon o Bola de Drac, i les nenes a Fresh Precure o Sugar Bunnies.


La popularitat que tenia i que continua tenint Anpanman el converteixen en un clàssic. El primer manga va sortir l’any 1968 i el primer anime al 1988. És a dir, que fa generacions que els japonesos fan els primers passos amb ell.

Els més peques hi estan viciadíssims i vénen a la guarderia vestits de cap a peus amb els seus articles. A part de sabates, mitjons i samarretes, també hi ha clauers, copes, coberts, jocs de taula, videojocs, cromos, snacks, llaminadures, furikake, curri, etc etc.

Copa de plàstic d'Anpanman


Anpanman porta tants anys sent popular que sorprèn que ningú hagi decidit importar-lo a Espanya. A què esperen els de TV3?

Ara que estic a l'atur, em jugo el sou que passa com Doraemon i arriba amb més de vint anys de retard.


Sobre l’autor

El meu avi no dibuixava manga però era un home que mai es saltava un àpat. Ho tenia claríssim ‘A la guerra ja em vaig saltar prous àpats. I àpat que es perd, àpat que no es recupera’ -deia. Passar gana traumatitza molt, i si no que li preguntin a Takashi Yanase. Diuen que va passar moltíssima gana durant la segona guerra mundial i que sovint somniava que menjava anpans. La seva obsessió va acabar derivant en una sèrie de dibuixos animats on la majoria de personatges són menjar.


Galeria de personatges

Anpanman

An’ és una pasta de mongetes vermelles dolces, ‘Pan’ és pa en portuguès i ‘Man’, home en anglès. Ajuntem les tres paraules i ens dóna el nom del protagonista: Anpanman- l’home de pa farcit de pasta de mongetes vermelles dolces- un superheroi justicier que volta el veïnat ajudant a qui ho necessita.



El super-heroi a l'esquerra i el briox a la dreta



Anpanman vola i té dos atacs especials, l’An-punch (cop de puny) i l’An-kick (patada). Ambdues són tècniques utilitzades pels nens japonesos en la lluita contra els malvats invasors profes d’anglès.

L’altra peculiaritat de l’Anpanman és que quan algú té gana, un nen plora, etcètera, el tiu s’arrenca un tros de cap i li dóna al pobre desgraciat perquè se’l mengi -una clara apologia al masoquisme i al canibalisme. Després, els japonesos adults fan unes bizarrades que no es fan enlloc més, però això ja és una altra història.

En quant als dibuixos, no patiu. L’heroi no mor a cada episodi sinó que té qui “l’arregla”.


Jam Oji-san

Traducció literal: ‘L'oncle melmelada’. És el cuiner, pare/creador de l’Anpanman. Quan algú es zampa alguna de les parts, ell les refà. I ja està. Aquest és el seu rol a la vida.


Baikinman

Tenint en compte que ‘Baikin’ significa ‘germen’, és fàcil imaginar-se que aquest és el cabronet de la sèrie. Sempre està putejant i robant als altres i el seu gran objectiu és destruir l’Anpanman. Com no podia ser d’altra manera, la criptonita d’en Baikinman és el sabó. A l’entrar-hi en contacte, es torna de la mida d’una mosca.


Altres personatges

Shokupanman, Karepanman, Melonpanna


Tots aquests agafen el nom de tipus de pa / brioixeria que corren per aquí. Shoku-pan és el pa de motllo, kare-pan és pa amb curri dintre i melon-pan és pa de meló. Els teniu aquí sota:

*Al principi tenia certes reserves a provar aquests tipus de pans, estranys però la veritat és que estan boníssims. Si mai esteu per aquí i veieu una furgoneta ambulant venent-ne, compreu-ne. De veritat que no us penedireu.


Dokinchan, Chiizu

‘Dokin’ és l’onomatopeia d’un cor bategant ràpid i ‘Chan’ és el diminutiu afectuós per a canalla i noies.


‘Chiizu’ significa ‘formatge’, i és el nom del gos d’en Jam Ojisan.




Parem ja de comentar personatges perquè ens hi podríem estar fins demà al matí. Llegia a la vikipèdia que al març del 2009, Anpanman va guanyar el rècord guiness de més personatges en una sèrie d’animació: 1768 en 980 episodis i 20 pel·lícules.



Acabem amb アンパンマンマーチ 'la marxa de l’Anpanman', la cançó d’inici.


6 comentaris:

Roger Estruch ha dit...

Ai que m'enyoru!!! Vull un meronpan calentó!!!!! Quin gran dia va ser el que, gràcies a tu, em vaig decidir a probar-lo!!! Nyam nyam!!!

Que gran que és l'anpanman però el que ens has d'explicar es com es defensa l'invasor profe d'anglès dels atacas dels seus alumnes angelets japonesos!!! No et passis eh, que tu ets molt gran!!!

Choldi-san ha dit...

En una paraula: kancho.
Que puta és la guerra!

Roger Estruch ha dit...

kancho?????????? Però no és aquell atac amb els dits índex a la part on l'esquena perd el seu nom. Una mica bèstia no???

El yutaka em va fer aquest atac i el sustu va ser considerable, no em va fer pas gaire gràcia!!

Choldi-san ha dit...

Va, va. Ara no et facis l’estret, que tu i el Yukata sempre us estaveu fent kanchos l’un a l’altre.
Marranets…

Roger Estruch ha dit...

Jajajajaja, estàs gelosot oi???

Choldi-san ha dit...

Gelos de que? Del teu "Ai, Yutaka. Tu guanyes. Va, mata'm"?