Avui aprendrem a cuinar un plat que entra especialment bé quan és hivern i fa un fred que pela.
Nabe
Nabe, que significa pot/cassola, és també el nom d’un plat de la cuina japonesa. No hi ha una recepta única sinó que varia de regió a regió. La idea bàsica és preparar un caldo amb el gust que ens agradi (miso, soja, kimchi, etc) i cuinar-hi verdures, carn i/o salmó. Es sol cuinar enmig de la taula amb un fogonet portàtil i cadascú va estirant el què més li ve de gust.
Tot i estar boníssim, els japonesos mengen les verdures sense gairebé ni tocar el caldo. Quan ja no queda teca, utilitzen el caldo per a cuinar-hi fideus.
Ingredients (per a 4-6 persones)
Mig rave japonès
Un quart de col
1 paquet de tofu
Una ceba verda i mitja
Un grapat de nila (porro?)
1 albergínia
Un o dos grapats de moyashi (germinat de soja?)
Un litre i mig d’aigua
Soja, sal i sucre (a gust de cadascú)
Temps
15-20 minuts
Passos
1. Pelem el rave japonès i el tallem en forma de mitja lluna. Per a fer-ho, fem un tall longitudinal per la meitat primer, i talls finets transversals després.
2. Tallem la col en quadradets petits (que facin de bon menjar amb palets xinesos).
3. Tallem el tofu en daus.
4. Posem aigua a escalfar i quan estigui bullint, hi afegim el rave, la col i el tofu.
5. Mentre vagi bullint, tallem la resta de verdures:
l’albergínia en talls no massa gruixuts, els bolets que no tinguin més d’un dit de gruix, i la ceba verda i la nila cada cinc centímetres aproximadament.
6. Quan faci uns cinc minuts que hi haguem posat la primera tongada de verdures, hi afegim la resta: les verdures que acabem de tallar, un o dos grapats de soja i el porc. Remenem bé.
7. Al cap de cinc minuts ja estarà fet.
8. Anem pescant el què més ens vingui de gust del pot i ens ho mengem amb poc suc.
9. Un cop ja només quedi caldo, hi tirem els fideus i els coem durant cinc minutets.
*El pas 9 és opcional. No passa res si no mengem fideus després. Ningú ens enviarà a la presó. En comptes de menjar-me les verdures “seques”, molts cops em menjo el nabe com si fos una escudella.
Vídeo
I ja que hi som, una altra recepta de Nabe
Ishikari-nabe
És salmó estofat amb un caldo de verdures típic de Hokkaido. La diferència bàsica entre aquest nabe i l’altre és que utilitzarem miso en lloc de salsa de soja. La resta d’ingredients poden ser els mateixos tranquil·lament. Els cops que l’he cuinat, l’he preparat així:
Ingredients (per a 4-6 persones)
8 grams de dashi
300-400 grams de pasta de miso
1 paquet de tofu
1 tall de salmó
300 grams de cuixa de pollastre
½ rave japonès
1/6 de col xinesa
100 grams de bolets enoki
200 grams de moyashi
Kamaboko (pasta de peix triturat)
2 Cebes verdes
Sal i sucre
4 culleradetes de mirin
*Fideus Udon / Ramen
Procediment
Pelem el rave, el tallem per la meitat (longitudinalment) i fem tallets prims en forma de mitja lluna.
Tallem la col xina en trossos de dos dits per dos dits.
Tallem la ceba verda en talls de 2-3 dits de llargada.
Traiem la part inferior dels bolets.
Tallem el salmó, el pollastre i el tofu en blocs de
Tirem el dashi a l’aigua i posem la cassola al foc.
Quan l'aigua estigui bullint, li tirem el rave, la col i el tofu.
Al cap de 5 minuts, posem 4 culleradetes de mirin i afegim miso a l’aigua. És un conyàs però per dissoldre’l bé, és millor afegir-lo gradualment que no pas tirar-hi els 300 grams de cop. Posem també unes quatre polzades de sal i dues de sucre.
Al cap de cinc minuts, afegim el pollastre, el salmó i la ceba verda.
Cinc minuts més tard, hi tirem la resta (els bolets, la soja i la pasta de peix triturat)
5 minutets més i ja estarà llest.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada