2010-02-17

Nabe

Avui aprendrem a cuinar un plat que entra especialment bé quan és hivern i fa un fred que pela.

Nabe ()

Nabe, que significa pot/cassola, és també el nom d’un plat de la cuina japonesa. No hi ha una recepta única sinó que varia de regió a regió. La idea bàsica és preparar un caldo amb el gust que ens agradi (miso, soja, kimchi, etc) i cuinar-hi verdures, carn i/o salmó. Es sol cuinar enmig de la taula amb un fogonet portàtil i cadascú va estirant el què més li ve de gust.

Tot i estar boníssim, els japonesos mengen les verdures sense gairebé ni tocar el caldo. Quan ja no queda teca, utilitzen el caldo per a cuinar-hi fideus.


Ingredients (per a 4-6 persones)

Mig rave japonès

Un quart de col

1 paquet de tofu

Una ceba verda i mitja

Un grapat de nila (porro?)

1 albergínia

100 grams de bolets enoki

Un o dos grapats de moyashi (germinat de soja?)

200 grams de carn de porc

100 grams de carn de porc picada

Un litre i mig d’aigua

Soja, sal i sucre (a gust de cadascú)

200 grams de fideus udon o ramen


Temps

15-20 minuts


Passos

1. Pelem el rave japonès i el tallem en forma de mitja lluna. Per a fer-ho, fem un tall longitudinal per la meitat primer, i talls finets transversals després.

2. Tallem la col en quadradets petits (que facin de bon menjar amb palets xinesos).

3. Tallem el tofu en daus.

4. Posem aigua a escalfar i quan estigui bullint, hi afegim el rave, la col i el tofu.

5. Mentre vagi bullint, tallem la resta de verdures:

l’albergínia en talls no massa gruixuts, els bolets que no tinguin més d’un dit de gruix, i la ceba verda i la nila cada cinc centímetres aproximadament.

6. Quan faci uns cinc minuts que hi haguem posat la primera tongada de verdures, hi afegim la resta: les verdures que acabem de tallar, un o dos grapats de soja i el porc. Remenem bé.

7. Al cap de cinc minuts ja estarà fet.

8. Anem pescant el què més ens vingui de gust del pot i ens ho mengem amb poc suc.

9. Un cop ja només quedi caldo, hi tirem els fideus i els coem durant cinc minutets.

*El pas 9 és opcional. No passa res si no mengem fideus després. Ningú ens enviarà a la presó. En comptes de menjar-me les verdures “seques”, molts cops em menjo el nabe com si fos una escudella.


Vídeo



I ja que hi som, una altra recepta de Nabe

Ishikari-nabe

És salmó estofat amb un caldo de verdures típic de Hokkaido. La diferència bàsica entre aquest nabe i l’altre és que utilitzarem miso en lloc de salsa de soja. La resta d’ingredients poden ser els mateixos tranquil·lament. Els cops que l’he cuinat, l’he preparat així:

Ingredients (per a 4-6 persones)

8 grams de dashi

300-400 grams de pasta de miso

1 paquet de tofu

1 tall de salmó

300 grams de cuixa de pollastre

½ rave japonès

1/6 de col xinesa

100 grams de bolets enoki

200 grams de moyashi

Kamaboko (pasta de peix triturat)

2 Cebes verdes

Sal i sucre

4 culleradetes de mirin

*Fideus Udon / Ramen

Procediment

Pelem el rave, el tallem per la meitat (longitudinalment) i fem tallets prims en forma de mitja lluna.

Tallem la col xina en trossos de dos dits per dos dits.

Tallem la ceba verda en talls de 2-3 dits de llargada.

Traiem la part inferior dels bolets.

Tallem el salmó, el pollastre i el tofu en blocs de 3 cm cúbics.

Tirem el dashi a l’aigua i posem la cassola al foc.

Quan l'aigua estigui bullint, li tirem el rave, la col i el tofu.

Al cap de 5 minuts, posem 4 culleradetes de mirin i afegim miso a l’aigua. És un conyàs però per dissoldre’l bé, és millor afegir-lo gradualment que no pas tirar-hi els 300 grams de cop. Posem també unes quatre polzades de sal i dues de sucre.

Al cap de cinc minuts, afegim el pollastre, el salmó i la ceba verda.

Cinc minuts més tard, hi tirem la resta (els bolets, la soja i la pasta de peix triturat)

5 minutets més i ja estarà llest.

Bon profit!